Állítható napvitorlák

Az állítható napvitorlák azt a lehetőséget kínálják a szomszédok által irigyelt és remélhetőleg elégedett tulajdonosnak, hogy az időjárás és az igények változását a sarokpontok magasságának változtatásával követhetjük.

A különböző típusok, mint egy építőszekrény rendszerű termékcsalád, nagyon sok közös alkatrészt tartalmaznak és természetesen néhány különleges részegységet is. Alábbiakban az állítható napvitorlacsalád fő egységeit, az úgynevezett „árbócprofilt” és a sarokpontok feszítését mutatjuk be, majd ezek
sokoldalúságának bizonyságául az egyes napvitorla típusokat.

IDEA tartóoszlop

Az IDEA tartóoszlop az állítható napvitorlák fő egysége, amely extrudált alumíniumprofilból készül, natúr eloxált felületkikészítéssel. A 70×85 mm befoglaló méretű ún. „árbócprofil” a különleges kialakítású, kedvező inerciájú belső hornyokkal biztosítja a megfelelő szilárdságot, az ébredő húzóerők csak
minimális, szabad szemmel nem látható rugalmas deformációt okoznak. A textília felőli széles horony belső oldalán lévő fél-fecskefarkas nútok vezetik a műanyag csúszkát, amely a rozsdamentes acél húzókarral az oszlop teljes magasságában végig húzható.

A napvitorla sarokpontjainak megerősítése érdekében háromszög alakú rozsdamentes gyűrűket, acélkarikákat (4) varrunk a 40 mm széles feszítőhevederekbe a mellékelt ábrán látható módon. A D6 mm kötelet (3) átfűzzük a háromszögeken, az alumínium kézi kötélfeszítő (2) felső furatán átvezetve kettős csomóval (6) karabinerhez (1) rögzítjük, az alsó furaton átvezetett kötelet pedig az oszloptávolságtól függően egyes csomóval (7) lezárjuk. A kívánt hosszban előkészített textilfeszítő kötelet (3) a karabiner (1) kinyitásával a húzókarba (5) akasztjuk.

A sarokpontok feszítését az oldalt látható módon végezzük el. Először a tartóoszlop mögött állva mellmagasságban a kézi kötélfeszítővel (2) a napvitorlát megfeszítjük, majd ezután emeljük fel a húzókarral a kívánt magasságba. Ha szükséges, akkor az egyes kötélcsomóval (7) rövidíthető vagy növelhető a feszítő kötél (3) hosszúsága. A kötélfeszítő (2) elengedve önzáróan feszesen tartja a kötelet (3) és az árnyékoló textilt.

A sarokpontok magasságának beállítását csak valamennyi kötélfeszítő rögzítése után végezzük el. A rozsdamentes acélból gyártott húzókart (5) az alsó fogantyúnál megemeljük, ezáltal az oszlophoronyban lévő műanyag csúszka alján lévő féket oldjuk, majd felfelé vagy lefelé elmozdíthatjuk. Ha a fogantyút elengedjük, akkor a feszítő kötél (3) a húzókart (5) felül megemeli. Ekkor a húzókar a rögzítő tengelye körül elfordul és az alsó excentrikus nyúlványa a horonyban lévő műanyag csúszka hasított alját a horony hátsó falának feszíti és a beállított magasságban önzáróan rögzíti.

A napsütés irányától függően a sarokpontok magasságának változtatásával a napvitorla az igényeknek megfelelően a fentiek szerint beállítható, akár egy hegedű, áthangolható.

Az IDEA alumínium tartóoszlopok és a kötélfeszítők segítségével sokféle árnyékolási probléma megoldható a családi házak kertjében, vendéglők teraszán, közösségi épületek udvarán, játszótereken, sport- és szórakoztató létesítményekben. A fix és az állítható rögzítési pontok szinte végtelen lehetőséget kínálnak, amelyekből néhányat bemutatunk a továbbiakban.

 

PARTY állítható napvitorla

Nyitott teraszok, kerthelyiségek részére ajánljuk elsősorban ezt a típust, amelyben az IDEA 90°-os, vagy kifelé döntött 75°-os natúr eloxált alumínium tartóoszlopok biztosítják a napvitorla sarokpontjainak magassági beállítását (keleti vagy nyugati oldalon) D6 mm kötélfeszítőkkel. Az épületek falán lévő
rögzítések fix vagy akár állítható magasságúak is lehetnek. A napsütéses hónapok elmúltával egyszerűen lebontható a napvitorla, a karabinerek könnyen kiakaszthatók a kötélfeszítők kilazítása után. A napvitorlát a feszítőelemekkel együtt csomagoljuk el szárazon téli tárolásra. Az alumínium tartóoszlopok rögzítése is bontható és így könnyen kiemelhetők.

Maximális méret: 25 m²

 

COMFORT állítható napvitorla

Épületek teraszára, zárt udvarok, üvegházak, télikertek árnyékolására kínáljuk ezt az állítható napvitorlát, amelyben IDEA tartóoszlopok vagy faoszlopok (közterületeken, családi házak kertjében) biztosítják a háromszögletű, trapéz alakú és főleg négyszögletű vitorlák külső sarokpontjainak feszítését, illetve
magassági helyzetének beállítását. Az árnyékoló belső (homlokzatra vagy mennyezetre rögzített) oldala feltekerhető egy nútos acél csőtengelyre kézi csigahajtómű és hajtókar segítségével az alábbi ábrákon látható módon, míg a külső oldalon alumínium homlokprofillal vagy acélkarikákkal feszítjük meg.

Az épületek homlokzatára, erkélyek mennyezetére, szarufákra felerősített alumíniumkonzolok közé szerelt hengerre tekert napvitorla letekerhető és kifeszíthető. Beállításkor, illetve dőlésszögének változtatásakor meglazítjuk a napvitorlát a kézi csigahajtóművel, majd a külső oldal beállítása után megfeszítjük.

Homlokprofilos feszítéskor (COMFORT-H típus) a textília egyenletes terhelését a D6 mm kötélzeten mozgó kötélcsiga segíti, amelyet karabinerrel közvetlenül az IDEA oszlopon mozgó rozsdamentes acélból készített húzókar furatába akasztjuk, vagy nagyobb távolság esetén D6 mm köteles kézi textilfeszítő készlettel is kiegészíthetjük.

Karikás feszítéskor (COMFORT-K típus) a vitorla a homorú ívekbe varrt 40 mm hevederszalagok segítségével a szögfelező irányában telepített IDEA oszlopokkal vagy faoszlopokkal feszíthetők a D6 mm köteles textilfeszítő készlettel.

Téli tároláskor a napvitorlát a hengerre feltekerjük, míg az alumínium tartóoszlopokat akár ki is emelhetjük. Szükség esetén védőtető is felszerelhető az épület homlokzatára.

 

Maximális méretek: szélesség 6 m, kinyúlás 6 m, felület 36 m²