Szalagfüggöny

Szalagfüggöny – a régóta nagy népszerűségnek örvendő árnyékoló.

A szalagfüggönyről mindenkinek az irodai árnyékolás jut elsőként eszébe. Igaz, hogy legtöbb esetben ebben a környezetben használjuk, de hála az egyre bővülő választéknak akár lakásunkban is alkalmazhatjuk egy-egy helyiség sötétítésére ezt a modern függöny típust. A bambusz lamellák pedig kifejezetten otthonos hatást keltenek. Térelválasztónak is remek megoldás, elhúzva kicsi helyre összegyűjthető.


A szalagfüggöny lamellái kétféle szélességben elérhetőek. Az általános méret a 127 mm-es lamella, de egyes anyagokból elérhető a 89 mm-es változat is. A lamellák forgatásával tudjuk szabályozni a bejövő fény mennyiségét. A lamellákat elhúzhatjuk 1 vagy 2 oldalra, de szükség esetén akár középre is lehet gyűjteni. A szalagfüggöny sín ugyanúgy, mint a többi karnistípust felszerelhetjük oldalfalra, mennyezetre is. Az sem jelent problémát, ha ferde vagy íves ablakra szeretnénk rakni, mert kivitelezhető az ilyen nyílászárók esetében is.


Sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyi helyre van szükség a lamellák gyűjtéséhez? Általánosságban elmondható, hogy 10 cm-ként 1 cm szükséges a lamellák összegyűjtéséhez, valamint kb. 4 cm-t kell még számolnunk pluszban a szerkezet miatt. Pl. 100 cm-es sín esetében 10 cm+4 cm= 14 cm hely szükséges ahhoz, hogy a lamellákat ki tudjuk húzni az ablakból.

Anyaga

Mint a legtöbb árnyékolónak, a szalagfüggönynek is többféle funkciója lehet. A lamellák anyaga lehet: fényáteresztő, black out, napháló, bambusz.

Mozgatása

Alap esetben zsinórral mozgatjuk, de igény szerint motoros mozgatással is kérhető. Ez főként akkor praktikus, ha széles, vagy nehezen elérhető nyílászáróról van szó.