Napvitorla

Napvitorla, az ideális árnyékoló

A napvitorlát valószínűleg már a vadászó, gyűjtögető életmódot folytató őseink is ismerték, ahogyan régóta használják a sivatagban élő emberek ma is, akik kénytelenek a tűző napsütés elől botokkal kifeszített állatbőrök, növényi hálók, rácsok, fonatok vagy textília árnyékába húzódni. Napjainkban a vitorla szó a szél energiájával mozgó hajók révén közismert elsősorban. A napvitorla és a hajóvitorla között azonban anyagukban és alakjukban is alapvető eltérések vannak. Míg a hajók vitorlái a különböző szélviszonyokra készülnek, hiszen hatékonyságuk és használhatóságuk a szélenergia hasznosításától, összegyűjtésétől függ, ezért az egyes sarokpontokat összekötő egyeneshez képest domborúak, vagyis a cél az, hogy minél több szelet „fogjanak be”.

A napvitorlánál ezzel szemben az árnyékolás a fő cél, de fontos az is, hogy a szél ne szakítsa le, ne rongálja meg, ugyanakkor ne lógjon be, ne legyen gyűrött, ne gyűjtse össze se a port, se a csapadékot. A nap UV-sugarainak álljon ellen, színe ne fakuljon, anyaga ne veszítse el rugalmasságát, a rögzítési pontok bírják az egyedi, lökésszerű terhelést is. Ezen szempontok miatt a napvitorlák a sarokpontokat összekötő egyeneshez képest mindig homorúak, így a rögzítési pontokban ébredő húzóerő hatására nemcsak a széle feszül meg, hanem a belső felület is kisimul, gyűrődésmentes lesz.

A napvitorla „felfedezése”

Néhány éve tűnt fel a kültéri árnyékolástechnika világában a napvitorla, mely egy új fajta árnyékoló terszra. Eleinte az építészek által megálmodott környezetben, projektek részeként volt látható, majd családi házak, villák kertjében, teraszán, közösségi létesítményekben, óvodák, strandok, éttermek funkcionális és díszítő elemeként is megjelent. Változatos színe és formája új lehetőségeket kínál, egyúttal új kihívást is jelent. A napvitorla ma már nem csupán divat, hanem egy új életérzést is kifejez. A karcsú, légies napvitorlák, a szinte láthatatlan feszítőelemek a szabadság, a gondtalan repülés érzését erősítik. Szédítő a levegő óceánjában lebegő színes napvitorlák látványa, ráadásul gyakran olyan árnyékolási problémák megoldására is képes, ami más árnyékolóval kevésbé jól, vagy egyáltalán nem oldható meg.

Az ideális árnyékoló teraszra

A napvitorla a nap járása szerint célszerűen elhelyezett, a tűző napsugaraktól és az UV-sugaraktól védő, a sarokpontokban megfeszített fix, állítható vagy kitekerhető árnyékoló teraszra.

A fix napvitorlák csak hurkolt, mikrohézagos hálóból készülhetnek, mivel az esővíz lefolyik róla, vagy átcsöpög, a szél pedig átfúj rajta, nem tépi le. Terhelhetőségét a sarokpontokban elhelyezett korrózióálló acélkarikák és a homorú ívekbe varrt hevederszalagok biztosítják.

A fix napvitorlák rögzítése

Az árnyékoló textíliát textilfeszítőkkel fixen rögzítjük a kívánt pontokhoz, legyen az a homlokzaton, szarufán, kerítéselemen vagy direkt erre a célra felállított oszlopokon. A napvitorla rögzítési pontjainak helyét, magassági pozícióját először hevederes feszítőkkel kijelöljük, hogy a textília ne lógjon be. A próbafeszítéskor ellenőrizzük a napsugarak érkezési irányát is, és így alakítjuk ki a végleges dőlésszöget.  Tavasztól egészen októberig fent lehet, amit aztán egyszerűen szét lehet szedni. A feszítőelemet nem kell szétszedni, csak meglazítani, majd a száraz textíliát összehajtogatni. A tartóoszlopok pedig könnyen kiemelhetők a helyükről. 

 

Az állítható és a kitekerhető napvitorlákat gyárthatjuk vízlepergető kikészítésű egyszínű ponyvából is. A csapadék és a szél okozta károsodás ezeknél a típusoknál megelőzhető a napvitorlák dőlésszögének (minimum 25°) változtatásával vagy az árnyékoló textília feltekerésével.


Márciustól egészen októberig használható, mivel csak az ónos eső, jég és hó okoz kárt benne. Több napvitorla összeépítésével reggeltől estig hatékonyan árnyékol és egyedülálló látványt biztosít. A színek és a formák gazdag választékával a napvitorla az ideális árnyékoló teraszra vagy a kertbe is. A napvitorla sarkai textilfeszítőkkel az épületek homlokzatához, tetőgerendákhoz, szarufákhoz, faszerkezetekhez, kerítésoszlopokhoz, pergolákhoz, lugasokhoz, fából vagy fémből készült oszlopokhoz, egyedi konzolokhoz rögzíthetők.

Napvitorla szinminták terasz árnyékolás