Pliszé

A pliszé manapság egyre népszerűbb és elterjedtebb árnyékolási megoldás. Az anyaga harmonikaszerűen helyezkedik el az ablak előtt. Felszerelése a nyílászáróra történik, legtöbb esetben az üveg elé, az ablak falcába. Ha ez nem megoldható, akkor a keretre is rakhatjuk.

Anyaga, mozgatása

A pliszé anyaga lehet fényáteresztő, árnyékoló, vagy teljesen fényzáró. Mozgatása zsinóros, vagy un. tolókás, vagy igény szerint motoros lehet. A pliszé textilen kialakított apró lyukakon átfűzött zsinór segítségével tudjuk fel vagy lehúzni. Ha az ezeken az aprócska lyukakon bejövő fény is zavar bennünket, akkor lehetőség van duett pliszét választani. A duett pliszénél két textil között fut a zsinór, így nincs szükség az anyag lyukasztására. Akár két funkciót is be tud tölteni egy ablakon belül, mivel létezik olyan kivitelezési mód is, amikor fényáteresztő és sötétítő anyag is kerül a szerkezetre és egyik irányba mozgatva fényáteresztőként, a másik irányba mozgatva pedig sötétítőként funkcionál. Ebben az esetben a két textil között középen is van egy sín.

Kiviteltől függően egy vagy két irányba tudjuk mozgatni a pliszéket. Ha a tolókás mozgatást választjuk, akkor lentről felfelé és fentről lefelé is tudjuk mozgatni, így nem szükséges a teljes ablakot besötétíteni, ha nem akarjuk. Mivel legtöbb esetben feszített verzióban szereljük, azaz alul és felül is rögzítve van a pliszé, így az ablak nyitása vagy bukó pozícióba való állítás esetén sem mozdul el az ablaktól.

Ha különleges formájú ablakunk van, akkor is megoldást jelenthet a pliszé. Háromszög, félkör, vagy trapéz formájú ablakokra is kivitelezhető. Tetőtéri ablakunkat is árnyékolhatjuk vele. Ha ablakunk nem elérhető helyen van, akkor mozgathatjuk pálca segítségével, illetve motorral.