Sávroló

Sávroló – modern megoldás bármilyen nyílászáróra

A sávroló több funkciót egyszerre betöltő árnyékolási megoldás. A sávok váltakozásának köszönhetően állíthatjuk fényáteresztő vagy árnyékoló/sötétítő pozícióba is, így egy szerkezettel kiválthatjuk a fényáteresztő föggöny és a sötétítő vagy fényzáró függönyt is. Alkalmazhatjuk lakásba, üzletbe, irodába egyaránt ez az ablak roló típust. A zebra roló kiváló olyan helyiségben, ahol nincs sok hely a nyílászárók mellett vagy fölött.

A zebra roló anyaga, szerkezete, mozgatása

A sávroló két anyaga egymás mögött helyezkedik el, anyagát tekintve lehet árnyékoló vagy fényzáró. Amikor mozgatjuk, akkor a két anyag elcsúszik egymáshoz képest, így az egyik pozícióban fényáteresztő funkciót tölt be, míg a másikban sötétítőt. Szükség esetén teljesen felhúzható az ablak roló. Mozgatása történhet gyöngylánccal, vagy pedig motorral. Motoros mozgatás esetén választhatunk fali kapcsolót illetve távirányítós megoldást is, amikor is egy távirányítóval egyszerre több szerkezetet is tudunk működtetni. A sávroló vagy zebra roló szerkezete lehet tokozott, vagy tok nélküli. Tokozott kivitel esetén a tokszerkezet alumíniumból készül, amely felhúzott állapotban védi a textilt a szennyeződéstől és esztétikus megjelenést biztosít. A tok alapesetben fehér színű, de igény szerint szinte bármilyen RAL színre színtereztethető. Színterezés esetén viszont azt figyelembe kell venni, hogy a műanyag alkatrészek nem festhetők, tehát ezek vagy fehérek, vagy barnák maradnak.

A roló felszerelése

A zebra roló felszerelése oldalfalra, mennyezetre vagy akár magára a nyílászáróra is történhet, attól függően, hogy mennyi hely áll rendelkezésre. A textil szélessége kb. 4-5 cm-el keskenyebb, mint a szerkezet teljes szélessége.