Fix Állványos napellenzők

A legegyszerűbb típus, amelyben az árnyékoló textíliát fixen az épület falához, szarufához, tetőgerendához, kerítésoszlophoz, pergolához vagy erre a célra a talajba süllyesztett, illetve betonozott, vagy térbetonra, járófelületre karimával lefogatott fa- vagy alumínium- esetleg acéloszlopra rögzítjük.

A napvitorla rögzítési pontjainak helyét, magassági pozícióját először hevederes feszítőkkel ki kell jelölni úgy, hogy ne akadályozza alatta a mozgást, és a textília sehol se lógjon be. Fontos, hogy a feszítőerők a sarokpontok szögfelezői által kijelölt irányban dolgozzanak. Ekkor a vitorla ki fog simulni.

A próbafeszítéskor ellenőrizni kell a napsugarak érkezési irányát is. A végleges rögzítést már a megrendelő által is elfogadott módon és magasságban végezzük el szemes rögzítő csavarokkal, menetes feszítőkkel, lánccal (100-500 mm között) vagy drótkötéllel (400-1500 mm között), karabinerrel, sheklivel,
menetes láncszemmel.

Az általunk telepített oszlopokat a függőlegestől 15° -kal kifelé megdöntjük, így a húzóerők jelentős része a talajba szorítja, és kevésbé tudja kihúzni a tartószerkezetet.

Évszakváltáskor, a hőmérséklet hirtelen megváltozásakor, vagy a vihar, eső okozta károk elhárításakor lehetőség van a feszítőerők módosítására, a sarokpontok kismértékű áthelyezésére is.

Őszi vitorlabontáskor (szeptember végén) minden feszítést ki kell lazítani, majd a feszítőelemeket – nem szétszedve – az árnyékoló textíliával együtt szárazon kell becsomagolni, hogy a tavaszi felszereléskor (márciusban) ugyanúgy kerüljön vissza, esetleg az igényeknek megfelelően lazítva vagy meghúzva az egyes sarokpontokat.

Maximális méret: 25 m²